Unikt belysningsprojekt i Växjö

Unikt belysningsprojekt i Växjö

2020-10-01

Vid västra infarten till Växjö ligger Fortnox huvudkontor. Här i 10 000 kvadratmeter kontorsyta i två huskroppar har Instalcobolaget ELUB skapat en unik och futuristisk belysningslösning. ”Vi fick fria händer och uppdraget att skapa något annorlunda”, säger Emil Björling, ansvarig projektledare på ELUB.

Fortnox är det nytänkande affärssystembolaget som huserar i de två åttavåningshusen i Arenastaden i Växjö där man utvecklar webbaserade redovisningsprogram. 2016 började bygget av det ena huset och 2018 det andra som är sammanlänkat via tredje våningen.

ELUB fick uppdraget att projektera och installera modern belysning som skulle lyfta huset och gå hand i hand med den moderna inredningen.

- Vi fick fria händer att skapa något unikt. ”Gör något annorlunda som sticker ut”, sa de till oss. Uppdraget var att skapa en modern och flexibel kontorslösning med ett annorlunda tänk. Det passade oss väldigt bra och jag fick snabbt en känsla vad som skulle kunna göras och här fick jag chansen att sitta i förarsätet och komma med mina förslag och idéer, berättar Emil Björling.

Belysning som ska lyfta rummets form och funktion
I uppdraget har även ingått installation av kraft, datanätverk, passagesystem, larm och system för elladdning av bilar.
Dynacon har varit byggentreprenör och husen är ritade av Sajt Arkitektstudio. Emil presenterade sina idéer för slutkunden och fick snabbt accept. Sedan har det varit ett samarbete med slutkund, beställare, arkitekt, inredningsarkitekt och byggare.

ELUB har tagit fram speciella belysningslösningar där varje rum har en unik belysning som lyfter fram rummets karaktär. Emil har jobbat mycket med olika ljusfärger och annorlunda former i alla olika delar och rum i de två husen.

Det är raka horisontella och vågräta linjer blandat med kantig form samtidigt som en värmande känsla och i ett annat rum mjuka och varma former om vartannat. Det är så långt ifrån ett traditionellt kontor man kan komma.

Ska kännas som att komma hem
Fortnox har beskrivit huvudkontoret som "Innovativt, familjärt och utan krusiduller" och ”arbetsplatsen ska inte vara något människor går till för att avverka timmar, det ska kännas mer som att komma hem".

- Jag kände att kunden önskade något mer än det vanliga, att jag fick tänka utanför boxen. Jag har inte använt mig av några dyra belysningsarkitekter, istället har jag gått på min egen känsla och min kunskap och intresse. Jag blir dagligen inspirerad av omvärlden och jag tittar alltid på olika belysningslösningar, det är ett stort intresse, säger Emil Björling.

- Vi har inte egentligen inte använt exklusiva och dyra armaturer, utan jag har plockat ihop olika belysningslösningar med bra kvalitet från olika leverantörer. Och våra elektriker tycker det är lite extra roligt att göra installationerna när det inte är den vanliga kontorsbelysningen som så ofta annars.

Har väckt uppmärksamhet
- När vi skulle börja med Hus 2 sa kunden Fortnox: ”Kan du göra något ännu mer annorlunda så kör på det!”

ELUB:s ljusinstallationer har väckt uppmärksamhet. På översta våningen har Fortnox en Skybar för personalen som ses från Storgatan. Det har kommit många frågor och kommentarer från folk som sett den annorlunda ljussättningen. Och tack vare det här projektet har ELUB fått många andra projekt.