Installationerna halverade energiförbrukningen

Biltema i Moss stod inför en stor utmaning – att minska sin energiförbrukning i både butik och lager. Efter att Instalcobolaget Haug og Ruud AS i norska Lillehammer ersatt gammal teknik med ny har Biltemas energiförbrukning i anläggningen halverats.

Enligt Biltemas önskemål genomförde Haug og Ruud ett omfattande renoveringsprojekt i butiken och lagret som från början byggdes 2005. Energibesparingen uppnåddes genom att konvertera uppvärmning och kylning från el till vattenburen energi via värmepumpar och energibrunnar/bergvärme. 

I stort sett alla elektriska installationer för uppvärmning och kylning konverterades till nya vattenbaserade lösningar, inklusive nya rörinstallationer, ventilationsaggregat, varmluftsfläktar och fläktkonvektorer i förråd och vid entré. 

På Biltema i Moss värms och kyls butiken nu energieffektivt via ventilationsluft och varmluftsfläktar med så kallade fläktkonvektorer.

– Målet med bergvärmeinstallationen var att minska energiförbrukningen med minst 30-40 procent. Men det blev bättre än så, cirka 40-50 procent, ibland mer än 60 procent lägre förbrukning vissa dagar, berättar Stefan Axemark, fastighetschef på Biltema i Moss.

 

Specilalister på energieffektivisering
Haug og Ruud, som har 23 anställda, har specialiserat sig på energieffektivisering och driver totalentreprenader inom VVS, styr- och reglerteknik. Men Haug og Ruud utför även många installationer vid nybyggnation och på stora energicentraler med energibrunnar. I jämförelse med många andra VVS-firmor jobbar Haug og Ruud otraditionellt där de föreslår ändringar, och därmed agerar rådgivare och leverantör på samma gång. 

– Vi har ändrat på det traditionella arbetssättet, i stället för att vara underentreprenör ansvarar vi för hela projektet som totalentreprenör. Eftersom vi har den tekniska kompetensen är det naturligt för oss att vi sitter i förarsätet. Och våra kunder uppskattar att vi är proaktiva i förhållande till hur vi levererar lösningarna, säger Sigbjørn Dalseghagen, vd på Haug og Ruud.

VVS-firman agerar som en byggfirma med totalentreprenad och tar in underleverantörer till det som ligger utanför det egna kompetensområdet, som till exempel markentreprenad, måleri och golvläggning. För att arbeta som Haug og Ruud gör krävs både bred och djup kompetens, något som firman har byggt upp genom åren och som kontinuerligt förs över till alla samtliga medarbetare.

– Vårt arbetssätt gör oss unika eftersom det inte är så många andra företag i vår bransch som jobbar som vi. 

Långtgående samarbete
Biltema-projektet är ett praktiskt exempel på proaktivitet, där Haug og Ruud visar hur mycket de kan få ner energikostnaden i förhållande till storleken på investeringen. I Biltemas fall har Haug og Ruud varit en partner sedan 2017, från första nybygget i Lillehammer till tre andra nybyggen i Gjövik, Vinstra och Gol, samt energieffektivisering på en anläggning i Mjöndalen och projektet i Moss.

– Ett pågående uppdrag är byte av värmeåtervinningssystem på Biltema Tiller i Trondheim. Biltema ställer höga krav och vill bygga kvalitet. För oss är det mycket positivt, det betyder att det blir enklare att leverera en bra slutprodukt.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland