Komplexa installationer i anläggningar för batteriutveckling

Instalcobolaget Instamate AB har gjort omfattande installationer vid bygget av två testanläggningar för batteriutveckling som främst kommer att användas av fordonsindustrin. Redan när bygget startade 2022 var anläggningarna helt uthyrda; ett bevis på att behovet av moderna batterier inom fordonsindustrin är stort för att klara övergången till fossilfria transporter. 

Instamates kund är SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory) som driver projektet i samarbete med Chalmers och RISE (Sveriges forskningsinstitut) för forskning och utveckling av elektromobilitet. Målet är att förbättra effektiv kunskapsuppbyggnad och samarbete för att påskynda utvecklingen av elektrifierade transporter.

Vid anläggningen i Nykvarn utanför Södertälje kommer fordonsindustrin att få möjlighet att prova prototyper och produkter i en miljö med toppmodern utrustning.

– Det är en tekniktung anläggning med mycket höga krav på el, kylning och ventilation, projekt som passar Instamate väldigt bra. Till den här anläggningen levererar vi både fastighetsinstallationer och processinstallationer. Projektets syfte ligger i tiden – batteriutveckling inför framtiden, berättar Daniel Eriksson, vd Instamate. 

Kylvatten och ventilation till maskinerna
– På det här våningsplanet har vi gjort de huvudsakliga installationerna, säger Daniel och visar runt. Här har vi förlängt röranläggningen från pumpytan ner till maskinerna på våningen under, och varje maskin har en anslutning med kylvatten och ventilation till maskinerna. Om det börjar brinna i kammarna ska det lätt gå att evakuera rökgas. Så det är ett gediget ventilationssystem som vi har byggt.    

De företag som hyr in sig i SEEL:s anläggning kommer erbjudas en gemensam plattform för att mötas och kunna dra nytta av den kunskapsutveckling och det teknikskifte inom batterilagring som pågår. Forskare från högskolor, universitet och forskningsinstitut får tillgång till avancerad forskningsinfrastruktur inom elektromobilitet för att testa batterier och elmotorer till den tunga transportsidan. 

SEEL arbetar tillsammans med företag från Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Polen och Tyskland i ett projekt av gemensamt europeiskt intresse för batterier, IPCEI Batteries.
 
Fyra gånger så stor i Göteborg
– Vår slutkund SEEL kommer att hyra ut kapacitet i anläggningen till intressenter, till exempel har Scania hyrt in sig här i Nykvarn. Och i Göteborg, den andra anläggningen som vi har byggt och som är cirka fyra gånger så stor som denna anläggning, är det andra fordonsleverantörer som hyr in sig, bland annat Volvo. 

Batterierna som kommer att testas här har stora effekter som kräver ett stort kylbehov. 

– Därför är hela anläggningen kraftigt dimensionerad, både när det gäller kyla och el. 

Daniel Eriksson konstaterar att Instamate med bygget av denna anläggning och den i Säve visar att företaget är en mycket kompetent partner i denna typ av komplexa projekt. 

– Den största utmaningen är att maskinerna som ska installeras här har kommit i sekvenser, vilket har ställt krav på en tydlig installationsplan för att få ett effektivt flöde i arbetet. Jag tycker vi har lyckats bra med det.
 

 

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland