Leverans av nyckelkomponenter för koldioxidavskiljning

Instalcobolaget Nordpipe Composite Engineering (NCE) i Jakobstad i Finland är specialiserat på produktion och installation av kompositlösningar till industrin. I ett pågående projekt levererar de avancerade system för rökgasrening och koldioxidavskiljning till en anläggning i London.

I energiåtervinningsprojektet i Edmonton, norra London, levererar NCE två så kallade skrubber (en anläggning för att rena rök och avgaser) vars funktion är att kyla ned och rena rökgaser för att sedan transportera dessa vidare. Rökgaserna kommer in i skrubbern med en temperatur upp emot 165 grader och kyls ned till omkring 80 grader. Denna gas kan också tas tillvara och omvandlas till energi, som sedan kan används för uppvärmning i form av exempelvis fjärrvärme.

Till anläggningen för energiåtervinning bygger NCE utöver skrubber också kanaler och rörsystem tillsammans med den huvudsakliga teknikleverantören i projektet, Schweiz-Japanska Hitachi Zosen Inova. Projektet leds och utvecklas av det spanska konglomerat Acciona och NCE i sin tur levererar nyckelkomponenter i den multinationella konstellationen.  

Carbon capture-system
- I det här projektet har vi fått uppdraget att tillverka och leverera ett rökgasreningssystem i form av två skrubber med tillhörande rörsystem och kanaler. Produkterna är helt centrala i det som ska bli ett carbon capture-system på anläggningen i London, berättar Dan Björkskog, vd för NCE.

- Det ligger mycket arbete bakom det här projektet då varje produkt vi gör är helt skräddarsydd. Vi fick beställningen i slutet av 2022 och har lagt tid på omsorgsfull planering, beräkningar och konstruktion under året för att kunna göra slutleverans under våren 2024.

NCE konstruerar, tillverkar och installerar kompositlösningar för industrier som har processer med aggressiv korrosion, höga tryck, höga temperaturer eller stark erosion. Den kemikaliebeständiga kompositen har hög tålighet och lång livslängd. Ett av de största marknadsområdena för NCE finns inom segmenten för vatten- och rökgasrening.

Lång hållbarhet i utsatta miljöer
- Kompositen som är en sorts högkvalitativ glasfiberförstärkt plast har lång hållbarhet jämfört med metall, speciellt i sådana här utsatta miljöer. Ofta ansvarar vi för projektering, produktion, leverans och installation. Ibland gör vi även modifieringar vid behov, vilket befriar kunden från omfattande renoveringar i framtiden. Vi skräddarsyr lösningar i varje projekt efter kundens önskemål, säger Dan Björkskog.

Att installera och använda ett skrubbersystem ses som första steget mot ett fullständigt koldioxidavskiljningssystem för en industri.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland