Scanias blivande gjuteri i Södertälje. Illustration: Scania.

Instalco i samverkan med Scania och Skanska vid bygget av nya gjuteriet i Södertälje

Instalcos bolag JN El har fått i uppdrag av Skanska att utföra elinstallationer i samband med byggnationen av Scanias nya gjuteri i Södertälje.

Uppdraget ska utföras i samverkansentreprenad där JN El ska göra elarbeten för ett ordervärde av cirka 100 miljoner.

Satsningen på ett nytt gjuteri är en av Scanias största industriella investeringar. Det kommer att göra det möjligt att tredubbla kapaciteten och samtidigt halvera energiförbrukningen jämfört med verksamheten i det nuvarande gjuteriet.

- Det här är ett viktigt uppdrag för oss och det är vårt långvariga samarbete med Scania och Skanska som ligger till grund att vi får vara med i det här prestigeprojektet. Samverkansentreprenaden ger oss stora möjligheter att på ett tidigt stadium föreslå och genomföra kostnadseffektiva och hållbara lösningar i det nya gjuteriet. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska och Scania under kommande år, säger Peter Hjerpe, vd på JN El i Södertälje.

JN El har börjat med det förberedande arbetet där den största delen kommer att utföras under 2020.

Det befintliga gjuteriet på Scania i Södertälje är byggt på 1910-talet. Den nya anläggningen som bland annat ska gjuta motorblock och cylinderhuvuden till Scanias motorer ska byggas i två plan på totalt 34 000 kvadratmeter. Gjuteriet kommer att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland