Intelligenta styrsystem spar energi i lägenheter

Finska Instalcobolaget VIP Sähkö är specialiserat på projektering och installationer av el i nybyggnation av lägenheter. Ett av de mest hållbara uppdragen som VIP Sähkö nyligen genomfört är installation av KNX-system i ett större lägenhetsprojekt i Helsingfors vilket sparat energi och skapat säkerhet.

KNX är den globala standarden för hem- och fastighetsautomation för att automatiskt styra exempelvis fastighetsbelysning, solskydd, säkerhetssystem, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vatten och energiåtgång.

VIP Sähkö fick av kunden och bostadsbyggnationsbolaget Lapti uppdraget att installera ett komplett KNX-system vid bygget av 250 nya lägenheter i tre bostadsrättsföreningar i Helsingfors. I tillägg installerades också solcellsanläggningar för att generera el till belysning i fastigheterna.

- Den här typen av ”smarta” och energibesparande system i lägenheter är framtiden för bostadsproduktion. Systemet styr själv så att elförbrukningen optimeras under dygnets timmar för att vara så energibesparande som möjligt, säger Antti Juvonen, vd på VIP Sähkö.

När lägenhetsinnehavaren lämnar bostaden stängs elförbrukningen ner samtidigt som nivån för ventilation, kyla och värme optimeras. I systemet finns också övervakning inbyggt som bostadsägaren kan följa online. Om en vattenläcka skulle ske eller ventilationen sluta fungera eller annan påverkan sker så larmar systemet automatisk.

I det här projektet användes ABB:s KNX-system där VIP Sähkö installerade alla komponenter och utrustning. Programmeringen av systemet gjordes i samarbete med ABB.

130 lokala företag  i Sverige, Norge och Finland