Ljus framtid för solel på trähus

Solen flödar och gassar över Sverige. Under hela maj har solen lyst från en molnfri himmel i stora delar av landet. Elproduktionen från solcellsanläggningar går mer än för högtryck.

Instalcos bolag Vallacom är specialist på installationer av solenergianläggningar. I projekt Valla Berså i Linköping har Vallacom installerat solceller på taket och fasaden av det runda trähuset.

Vallacoms installation av solceller på fasaden och taket gör det möjligt att huset delvis drivs av egen närproducerad solel.

- Valla Berså är ett prestigeprojekt i Linköping som vi är stolta över att vara delaktiga i. Projektet har rakt igenom ett miljö- och hållbarhetstänk som vi på Vallacom ställer oss bakom, säger Peter Andersson, vd på Vallacom.

Den lösning som Vallacom har valt för Valla Berså gör att solpanelerna har kunnat placeras i flera olika riktningar och vinklar som passar för det runda huset. Med systemet SolarEdge går det att producera upp till 25 procent mer el än vad konventionella system klarar genom att ytorna på taket och fasaden utnyttjas optimalt.

Valla Berså är Linköpings första flerbostadshus i massivträ och har formen av en rund berså med en öppning mot Johannesborgsparken. Huset i fem våningar består av 70 lägenheter. Projekt Valla Berså syftar till att skapa ett personligt och hållbart boende med stark karaktär för människor som känner engagemang kring frågor gällande energi, miljö och hållbarhet.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland