Modernt ljus och ny luft spar energi i Scaniarinken

Scaniarinken i Södertälje står under renovering inför kommande ishockeysäsong. Instalco-bolagen JN El och OTK Klimatinstallationer har fått uppdraget att göra omfattande ventilations- och el-installationer som ska spara energi i anläggningen.

OTK byter all ventilationsutrustning och installerar ett nytt större fläktrum. JN El levererar elinstallationer till alla fläktaggregat och har även installerat ny LED-belysning över isytan och läktaren.

I arbetet ingår även att installera två nya stora mediakuber ovanför isen och elektroniska skärmar för reklam vid sargen och på läktaren. Två stora mediaskyltar ska också installeras i den tillhörande BST-hallen och utanför arenan.

- Vi har bytt ut den gamla belysningen till modern LED-belysning. 540 gamla armaturer har bytts till 298 nya. Det nya systemet ger 80 procent mer ljus samtidigt som det ger 40 procent energibesparing. Underhållet kommer också att minska genom att LED-belysningen har mycket längre livslängd än de gamla lysrören, säger Håkan Pettersson, projektledare på JN El.

- Det är ett annorlunda och kul projekt för oss där vi får vara flexibla i vårt arbete efter kundens önskemål. Det har varit allt ifrån standardinstallationer till speciallösningar. Det är ju lite speciellt att stå på en lift 16 meter upp i luften och installera el.

Det nya ventilationssystemet är stort och omfattande. Det nybyggda fläktrummet, stort som en fotbollsplan, ska via sju aggregat förse arenan med 32 000 liter luft per sekund.

- Det är ett stort jobb som ska göras på kort tid och det är en inspirerande utmaning för oss. Luften där inne i arenan kommer att bli väldigt mycket bättre än vad det har varit tidigare, både för spelare, publik och de som jobbar i arenan, säger Ola Holmqvist, projektledare på OTK.

I sportanläggningen Scaniarinken ingår förutom Södertälje SK:s hemmaplan Scaniarinken även BST-hallen och en galleria med restauranger, supportershop, gym och konferensanläggning.

Byggherre är Metrolit Byggnads AB på uppdrag av Telge Fastigheter. I uppdraget för JN El och OTK ingår både projektering och installation. Nu i slutet av sommaren läggs isen inne i arenan och all renovering och installationer ska vara klara inför den kommande ishockeysäsongen. Scaniarinken kommer efter renoveringen att bli en toppmodern anläggning för ishockey.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland