Universitetsmuseet i Bergen.

Totalrenovering av Norges äldsta museum

Nyligen öppnade Universitetsmuseet i Bergen efter sex år av omfattande renovering. Instalcobolaget Frøland och Noss har varit med i totalrenoveringen av Norges äldsta museum från 1865.

Frøland och Noss har stått för elarbetena i samverkansentreprenad med OBAS Vest AS. I arbetet har ingått installation av el och datanätverk samt system för brandskydd, passage och säkerhet samt fasadbelysning.

- Renoveringsarbetet vid Universitetsmuseet har varit ett krävande och komplicerat uppdrag där vi har fått ta största möjliga hänsyn till den kulturhistoriskt skyddade fastigheten. Resultatet har blivit fantastiskt och vi är stolta över att kunna lägga till en av Bergens finaste byggnader på vår referenslista, säger Espen Kismul, vd på Frøland och Noss.

Renoveringen av museet har skett i två faser under sexårsperioden. I den första fasen renoverades den del som kallas Bergen museum med universitetets aula som är bygg redan 1825. I den andra fasen har lokalerna för universitetsmuseets naturhistoriska samlingar renoverats.

- Det ställer höga krav att renovera i historiska byggnader. Vi måste vara flexibla och får gå varsamt fram med våra arbeten. Men det är också något extra att arbeta i den här anrika miljön, säger Espen Kismul.

Vid återöppningen av Universitetsmuseet talade Norges statsminister Erna Solberg vilket följdes av en ljusshow på museets fasad.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland