Wijks villa i Göteborg uppförd 1913. Foto: Skeppsviken.
Varsam VS-renovering med unika lösningar
Lorensbergs villastad mitt inne i Göteborg är unik kulturhistoria sedan början av 1900-talet. Här ståtar de karaktäristiska villorna i sten med rödbruna tegelfasader och en av dem, Wijks villa, genomgår just nu en omfattande och samtidigt varsam renovering. Här ansvarar Instalcobolaget Tingstad Rörinstallationer för VS-arbetet.
- Det här är ett helt unikt projekt där nästan alla beslut får tas på plats allt eftersom renoveringen växer fram. Det är speciallösningar och anpassningar hela tiden i tätt samarbete med beställare, byggare, antikvarie och montörer från olika discipliner, säger Robin Örtegren, projektledare på Tingstad Rör.
Nationalromatisk stil
Wijks villa på Lyckans väg byggdes 1913 till Bertil Wijk och är i sin tidstypiska nationalromantiska stil den äldsta villan i Lorensbergs villastad. Den röda tegelfasaden sticker pampigt upp ovanför de tjocka murarna i natursten som ramar in tomten i den kuperade terrängen söderut och minner om en svunnen tid. Bara ett stenkast från Göteborgs absolut mest centrala delar och som en egen oas ståtar de gamla villorna.
Wijks villa är Q-märkt vilket ställer extra krav på mycket varsam renovering. Bevarandet av denna Q-märkta byggnad är ett av projektets främsta mål, att bevara det gamla men att samtidigt skapa en modern kontorsfastighet som kunden ska kunna nyttja som planerat.
Ett projekt som växt med tiden
Uppdraget började med att Tingstad Rör fick uppdraget att byta ut ett antal WC-grupper samt installation av golvvärme i en del av huset i detta partneringprojekt tillsammans med Skeppsviken och Adapta och övriga underentreprenörer. Med tiden har projektet växt och nu har Tingstad Rör bytt hela värmesystemet, avloppssystemet, bytt allt WC- och badrumsporslin samt kompletterat med golvvärme och radiatorer.
- Värmesystemet är ju hundra år gammat så när vi började riva så insåg vi snart att det helt måste bytas ut med nya stammar, ledningar, radiatorer och även nytt kylsystem i Orangeriet. I källaren var dock golvet Q-märkt och fick inte röras så där kunde vi inte lägga in golvvärme utan har installerat radiatorer istället, berättar Robin Örtegren.
Sedan i mars har Tingstad Rör haft bemanning i Wijks villa och i början av november är det slutbesiktning.
- Det har verkligen varit ett speciellt projekt som ställt krav på oss. Här har vi valt ut montörer som har förmåga att lösa problemen själva kreativt då ritningarna bara kan ses som en guide.
Slutresultatet kommer att bli en unik kontorsfastighet modernt renoverad med varsamt bevarande av det kulturhistoriska värdet.
2020-09-22