Instalco – sedan 2014

Instalco föddes en februaridag 2014. Under den här tioårsperioden har Instalco etablerat sig som en av de största spelarna i den nordiska installationsbranschen. 

Utveckling under tio år:
0 →  14 miljarder kronor i omsättning
0 →  150+ dotterbolag
0 →  6 200 medarbetare
0 →  3 länder

En idé som föds

Allt började med Per Sjöstrand, Instalcos grundare, dåvarande vd och nuvarande ordförande, hade utvecklat en idé om att skapa ett nytt sorts bolag. Sjöstrand med mångårig erfarenhet från både bygg- och installationsbranschen hade under flera år utvecklat sin tanke om att han skulle kunna bygga ett företag på ett annat sätt än det traditionellt rådande inom installationsområdet.

Det skulle vara ett bolag med en decentraliserad affärsmodell där dotterbolagen får behålla sitt ansvar och sitt varumärke. Samtidigt skulle de få ingå i gruppen och dra nytta av storbolagsfördelar och möjligheten att jobba tillsammans med de bästa bolagskollegorna i branschen.

Per presenterade idén för Private Equity-bolaget FSN Capital som gillade idé och finansierade startkapital.


Bildandet och de första bolagsförvärven

Sjöstrand tog med sig sin före detta kollega Lotta Sjögren som fick rollen som CFO och Robin Boheman som förvärvsansvarig.

Den 15 februari 2014 gick startskottet för Instalco och bildande och förvärv av de fem första bolagen; Rörgruppen, Orab Entreprenad, PoB:s Elektriska, Klimatrör och VVS Metoder. En resa tillsammans hade startat med den gemensamma värdegrunden; Nytänkande, Effektivt, Samarbete.

Det första gemensamma projektet

I november 2014 tog Instalco sitt första gemensamma projekt. Det var VVS Metoder, PoB:s Elektriska och nyförvärvade OTK Klimatinstallationer som gemensamt fick förtroendet att ta samtliga huvudinstallationer till bostadsprojektet Väsby Fyr i Upplands Väsby norr om Stockholm. Ordervärdet låg på cirka 10 miljoner kronor och uppdraget var att renovera och bygga om 50 hyresrätter åt bostadsutvecklaren Brabo.

Etablering i Norge och Finland

Under 2015 växte verksamheten i Sverige, främst inom el, VS och ventilation. 2016 gjorde Instalco de första bolagsförvärven i Norge och Finland och etablerade sig därmed som en nordisk installationskoncern.

Instalco går till börsen

I maj 2017 börsnoterades Instalcos aktie på Nasdaq Stockholm på Mid Cap-listan.

Fokus på medelstora projekt

Instalco strategi har alltid varit att ha fokus på medelstora projekt på 1 och 75 miljoner kronor. Där är vi specialister och här finns en låg risknivå. Dock har vi under den här tioårsperioden tagit en hel del större uppdrag. Det största uppdraget i Instalcos tioåriga historia är uppdraget åt NCC och Region Sörmland som vi tecknade 2018 gällande installationer av el och vs vid renoveringen och utbyggnaden av tre sjukhus i Sörmland. Från början låg projektet på 700 miljoner och innan det är klart 2025 kommer det att vara det dubbla för Instalco. Här har vi haft ett 15-tal Instalcobolag involverade.

Utveckling av industri och teknikkonsult

Under 2020 togs klivet att bilda verksamhetsområdet Teknikkonsult genom det nya dotterbolaget Intec. Intec levererar konsulttjänster inom installation, fastighet, energi, industri, infrastruktur och brandskydd. Kärnverksamheten är projektering. Samtidigt inleddes expansionen av verksamhetsområde Industri.

Styrelse med mångårig erfarenhet

Under den här tioårsperioden har Instalcos styrelse i princip varit intakt med några undantag. Under större delen av perioden har Olle Ehrlén varit ordförande tills han 2022 lämnade över ordförandeskapet till Per Sjöstrand. Olle Erhlén har med sin gedigna erfarenhet inom byggbranschen, bland annat som vd och koncernchef för NCC, bidragit med värdefull kunskap till Instalco.

Sjöstrand lämnar över till Boheman

I september 2021 lämnar Instalcos grundare Per Sjöstrand rollen som vd för att ta över som styrelseordförande, vilket han formellt blir vald till  vid årsstämman 2022. Robin Boheman tillträder som ny vd.

100 bolag

I oktober 2021 passerade Instalco milstolpen 100 dotterbolag genom förvärv av företaget Kompressorteknik ML AB i Ludvika.

Fortsatt expansion

Instalco flyttades upp på Large Cap-listan på Nasdaq Stockholm i januari 2022 och under året genomfördes en aktiesplit. Teknikkonsultbolaget Intec etablerade sig i Norge och det första förvärvet av ett ställningsbolag gjordes.


Tio år som satt avtryck i installationsbranschen

Det kanske viktigaste under den här tioårsperioden är hur Instalco har skapat något unik inom installationsbranschen med den förvärvsdrivna och decentraliserade modellen. Innan Instalco bildades var den vanliga bolagskonstellationen i installationsbranschen antingen de stora centraliserade koncernerna eller de ensamma enskilda installatörerna. Med Instalco har vi hittat en egen nisch däremellan där vi positionerat oss som ett kvalitetsförvärvande nischbolag inom tekniska installationer.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland