Lars-Åke Eriksson, vd Kempes El.

Kempes El med och moderniserar SCA:s sågverk i Bollstabruk

Instalcobolaget Kempes El är med och bygger ut Bollsta Sågverk åt SCA. Det nya justerverket vid anläggningen ska bli ett av världens mest produktiva när det står klart.

Bollsta sågverk i Bollstabruk utanför Kramfors expanderar. Flera nya byggnader ska uppföras om totalt 2 000 kvadratmeter när skogsindustrigiganten SCA bygger ut. Ett nytt justerverk ska stå klart till hösten 2022 och tidigare förberedelsearbeten innefattande bland annat en ny verkstad är nu klar och tagen i bruk.

Kempes El har updraget att ansvara för all elinstallation för fastigheten samt kraftfördelning i den 200 meter långa och 15 meter höga byggnaden som ska bli det nya justerverket. Kempes El har varit med från början i projektet och deltagit i projekteringen sedan start, redan 2019 inledde de förberedelserna.

– Vi har varit med på hela resan och detta är ett intressant och kul projekt att vara en del av. Det är ett stort och omfattande arbete med installationer för mellanspänning 10kV, kraftfördelning för 500V och 400V, belysning, passageanläggning, brandlarmanläggning samt styranläggning. Bollstabruk är en viktig plats i svensk industrihistoria så visst är vi lite extra stola att vara en del av det här stora projektet, säger Lars-Åke Ericsson, vd för Kempes El.

Justerverket är en del av sågprocessen där virket sorteras i olika kvalitéer och dimensioner innan det paketeras och går till leverans. SCA har ambitionen att Bollsta sågverk ska bli ett av världens mest produktiva sågverk när justerverket är klart genom att på sikt kunna fördubbla produktionen. Det nya justerverket kommer ha en kapacitet på 230 brädor per minut och en årsproduktion på 750 000 m3.

Bollstabruk vid Ångermanälven har en lång industrihistoria. 1739 uppfördes en masugn för järnproduktion vid Bollstaåns utlopp och 1852 togs den första sågen i drift i Bollstabruk.

150+ lokala företag  i Sverige, Norge och Finland